laupäev, 21. märts 2009

Wado tehnikate videod Internetis

[Selles videos teeb Hironori Ōtsuka katat, mis kannab nime Rōhai (鷺牌 -- otsetõlkes haigru vaatepunkt vms, miks on videos teised kanjid 老梅, seda ma ei tea, ärge küsige).]

Meil pole tingimata katasid vaja, kui meil on Youtube --- nagu minu mäletamist ütles Ante Brännbacka ühes laagris. Ma sain aru, et ta mõtles sellega, et Youtube's on kõikvõimalikke tehnikaid, nende rakendusi ja variatsioone niipalju üleval, et traditsiooniline kata ei oma enam erilist mõtet iidsete tehnikate edasikandjana.

Aga Youtube'st kõike sa teada ei saa, nagu ütleb Villu Tamme ühes oma loos. Mis tähendaks antud juhul seda, et katal peaks selle taustal mingi mõte ikkagi olema... Aga mis see võiks olla?

Selleks, et saada heaks võitlejaks pole katasid vaja, nagu ütles jällegi Ante Brännbacka. Ses mõttes on kata kaudu tehnikate õppimine sisuliselt nagu anuse kaudu hammaste ravimine --- nagu ütles selliste asjade kohta mu kunagine töökaaslane Ahto. See tähendab, et tehnika õppimiseks on kõige õigem ikkagi õppida ja harjutada tehnikat ennast. Selleks pole vaja katat. Lisaks sellele on kõige otstarbekam harjutada tehnikat vastase peal. Seda võimaldab kata ainult kujuteldavalt. Omakorda on veel otstarbekam õppida tehnikat mittekoostööalti vastase peal, sest siis õpitakse tehnikat rakendama ka reaalses võitlusolukorras (lühikest emakeelset kirjeldust selle kohta, mismoodi kujutada ette tehnikate õppimist mittekoostööalti vastasega, võib lugeda nt siit). Seda võimaldab kata ainult superhea fantaasia korral, mida ma olen näinud ainult peategelasel filmis Fight Club (aga tema kata seisnes ka füüsilises vastuhakkamises iseendale).

Mis mõte jääb siis üle katale? Kui kata kaudu tehnikaid õppida pole mõtet, mis mõte katal üldse on? Katat eristab eesmärgipärasest vastasega tehnika õppimisest eelkõige see, et kata on terviklik harjutus mingite kindlate liigutuste või nende seeriate sisseharjutamiseks oma motoorikasse. Selles mõttes on kata justkui võitlusteemaline ravivõimlemine. Kataga ei saa ju õppida tehnikaid reaalselt rakendama (va ülihea fantaasia korral), seega saab kataga heal juhul valmistada end füüsiliselt ette katas olevaid tehnikaid rakendama, kata on üks erialase kehalise ettevalmistuse vorm. Tegelikult ei pea katat tehes isegi teadma, et mis reaalse võitluse tehnikate õppimiseks see sind ette valmistab, sest katat võib teha ka ilma selle bunkaid ehk rakendusi mõistmata. Selles mõttes --- järeldan ma eelnevast --- pakub kata erinevalt Youtube'i tehnikanäidetest võimalust teha võitlustemaatilist tervisevõimlemist.

Mis siis tähendab seda, et eluterve huvi kata vastu on eelkõige võimluslik, lisaksin aga siia veel ka ajaloolise ja vormilise huvi. Võimluslik on huvi selles mõttes, et kata on hea tervisevõimlemise harjutus ja parandab tasakaalu, koordinatsiooni ja painduvust. Ajalooline selles mõttes, et alati on huvitav uurida ja järgi proovida, mismoodi tegelesid võitlusvõtete edasiandmisega inimesed, kes elasid ajal, kus videot polnud veel leiutatud ja mis tunne see võis olla. See võib olla õppimisvõimele vägagi arendav. Vormiline aga selles mõttes, et katasid on ilus vaadata, kui neid hästi tehakse, ja pakub tõsist väljakutset teha katat nii, nagu teevad tõeliselt meisterlikud interpreedid.

Ja mida arvab lugeja? Kommentaarid on teretulnud.

Lõpetuseks --- miks ma seda kõike siin kirjutan on aga tegelikult see, et reklaamida ühte Youtube'i linkide saiti, mis on keskendunud just Wado tehnikatele. See asub http://melrose.vodpod.com/ ja sisaldab üle saja videoklipi. Seal on üleval ka Wado katasid eri interpreetide esituses, aga ka muid tehnikaid. Sektsioone saab valida paremas servas Top Tags või Other Pods alt. Kõik materjal ei vasta seal tehniliselt sellele, mida soovitab Eesti Wadokai organisatsioon, aga kahtlemata on sellest abi... Millegi jaoks.

Ja kui nüüd mõtelda veel ülal viidatud Ante Brännbacka ütlustele, et tänapäeval saab õppida tehnikaid Youtube'ist ning tehnikaid ka jäädvustatakse Youtube'i --- ja seetõttu pole katasid võitluse õppimiseks vaja, siis jätan lugejale koduseks ülesandeks mõtelda järele, mida peaks selle taustal veel tähendama katade õppimine Youtube'ist!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kata ei ole ainult tehnikaharjutus ega tervisevõimlemine, kui sellesse harjutusse kaasata senikogetud reaalsete võitluslike olukordade kogemus.

Äärmiselt kurb on lugeda võrdlust hammaste ravimisest...

Selleks, et vältida edaspidi kõrtsi- või tänavakaklust, ei ole vaja end lasta kõrtsis või tänaval redeliks kokku voltida. Selleks, et harjutada igapäevaselt õpitud tehnikaid, on vaja harjutada Katasid.

Youtube's on võimalik saada kätte hämmastaval hulgal kõikvõimalikku infomüra. Harjutamisel on vaja tegeleda puhta meele ja iseendaga. Seega need kaks asja ei käi kuidagi kokku.